Göbek fıtıkları göbek deliğinin tam içinden çıkar ve bir fındık büyüklüğünden-portakal büyüklüğüne kadar değişik boyutlarda olabilir. Fıtığın çıktığı açıklık, bebek anne karnındayken, anne ile arasındaki kan akımını sağlayan kordonun karın duvarına girdiği yerdir. Bu nedenle göbek fıtığı (umbilikal herniler) doğumsal kökenlidir.
Bu fıtıkların çoğu zamanla kendiliğinden kapanır. Bu nedenle çocuklarda göbek fıtıkları 4 yaşına kadar (fıtık boğulması, bağırsak tıkanması gibi durumlara neden olmaz ise) izlenir fakat, erişkinlerde göbek fıtığı oluştuğu zaman kendiliğinden kapanma söz konusu olmayacağından cerrahi gerekir.
Göbek fıtıkları kadınlarda daha sık görülür ve en sık hamilelikten sonra hasta tarafından fark edilir. Normalde içeri doğru olması gereken göbek çukuru, dışarı doğru bombeleşmiştir. Yama ile onarılmayan göbek fıtıklarının küçük dahi olsa, zaman içinde yüksek oranlarda nüks ettiği tespit edilmiştir.
Diğer fıtık türlerinde olduğu gibi karın içi basıncını artıran tüm durumlar (kronik öksürük, gebelik, kabızlık, ağır yük kaldırma) göbek fıtığı oluşması nedenleri arasındadır. Göbek fıtıkları tüm fıtıkların %8,5’ini oluşturur.

Göbek Fıtığı Belirtileri ve Tanısı
Göbek fıtığında parmağınızla açık olan göbek halkasını hissedebilirsiniz. Ayrıca göbekte ağrı, şişlik, hassasiyet, şekil bozukluğu fark etmeniz göbek fıtığı olduğunuzu gösterebilir. Bunun dışında şişlik aniden büyümeye başladıysa, fıtık yatınca ya da içeri itilmeye çalışıldığında içeri girmiyorsa, hassasiyet arttıysa, tuvalet yapamama, bulantı, kusma gibi bulgular mevcutsa acil olarak hastaneye başvurmanız gerekmektedir. Bu göbek fıtığınızın içine karın içi organlardan biri yada birkaçının girdiği ve burada sıkıştığı anlamına gelir ki acil olarak sıkışan bu organlar canlılığını yitirmeden cerrahi girişimin yapılması gerekir. Aksi halde yapılacak olan ameliyat sadece göbek fıtığı ameliyatı olmayacak, sıkışan organa da yönelik cerrahi işlem gerekecektir.

Göbek Fıtığı Tedavisi
Göbek fıtıkları açık ve kapalı yöntemle ameliyat edilebilir. Açık yöntemle standart yamalar kullanılırken, kapalı yöntemde mutlaka kompozit yama kullanımı gerekmektedir.Göbek fıtığında seçilen onarım yöntemi fıtığın boyutuna ve hasta tercihine göre planlanır. Boyutu küçükse direkt onarım, büyük fıtıklarda yama ile onarım yapılır.
Laparoskopik onarımda karın ön duvarında kesi yapılmaksızın, yandan 5 mm.’lik üç noktadan girilerek mesh (yama) ile onarılır.Operasyon süreci fıtığın büyüklüğüne bağlı olarak, 15 – 45 dakikadır.

Tedavi Sonrası
Hasta aynı gün yada bir sonraki gün taburcu edilir. Hasta kısa süre içinde normal yaşamına ve işlerine döner. Yama ile onarıldığı takdirde nüks etme riski çok düşüktür.