Karın duvarı katmanlardaki zayıf bir nokta veya yırtıktan cilde doğru şişlik oluşmasıdır. Karın duvarı fıtıkları, kimi hastada doğumsal zayıf bir noktadan kaynaklanır, kimisinde ise karın içi basıncı ani artıran ağır kaldırma, kronik kabızlık, öksürük, ıkınma, idrar zorluğu gibi durumlar fıtık oluşumunu kolaylaştırır. Karın duvarında, gözle görülebilen ve elle hissedilen bu şişliği yapan iç organlar, hatta sıklıkla bağırsaklardır. Genel olarak 3 tip karın duvarı fıtığı vardır: Kasık fıtıkları, göbek fıtıkları ve kesi yeri fıtıklarıdır.
Fıtıklar her yaştan kadın ve erkekte görülebilir.
Fıtık Belirtileri ve Tanısı
Fıtık, oluştuğu bölgede bir kitle şeklinde görülebilir veya hissedilebilir. Kasık bölgesinde veya göbek çevresinde ortaya çıkan, sırt üstü uzanıldığı zaman kaybolan veya küçülen bir şişliktir. Hastalar fıtığın başlangıç döneminde, henüz şişlik ortaya çıkmadan, yürümek, ayakta kalmak veya vücudu zorlayan başka eylemlerde fıtık bölgesinde hafif bir ağrı veya çekilme hissedebilirler. Karın duvarındaki yırtık zaman içinde genişledikçe, kitle de büyüme eğilimindedir. Basit bir muayene ile her hekim fıtığı anlayabilir. Hastaların da önemli bir kısmı kendilerinde fıtık geliştiğini fark ederler. Fıtık şişliği tipik olarak, ayağa kalkınca, öksürünce, ıkınmayla irileşir, sırt üstü yatmakla, barsak karın içine geri döndüğünden kaybolur.
Fıtık Tedavisi
Fıtık için tedavi yöntemi cerrahi operasyondur. Modern fıtık cerrahisinde amaç hasta için en rahat ve güvenilir yöntemle fıtığı onarmak, en kısa sürede hastanın normal yaşamına dönmesini sağlamaktır. Hastalar mesh (yama) konularak tedavi edilirler. Bu yamalara hastanın ihtiyacına göre ameliyathanede şekil verilebilir veya farklı boyut veya şekilde hazırlanırlar. Bu yamalar fıtığın çıktığı yere açık veya laparoskopik yöntemle veya açık yöntemle yerleştirilirler.